« Kleurentrends 2023»

Gepubliceerd op 04-07-2022

In het verleden heb ik veel geblogd en om de een of andere reden is dat er bij ingeschoten. Dus ik heb het weer opgepakt. Deze keer gaat het over de kleurentrends van 2023, want dit zijn er namelijk 4. Het NCS instituut houdt zich elk jaar bezig met de kleurentrend die er aan gaan komen. Nu is uiteraard al bekend wat de kleuren voor 2023 gaan worden. Het is altijd een hele kluif qua presentatie, maar wel interessant wat de uitgangspunten zijn. Ik heb hieronder e.e.a. kort samengevat. Het is vooral erg visueel. Dus laat je verrassen!

Een weetje: blijkbaar zit er een repeterende factor in de kleurentrends. Als we één fase doorleefd hebben is eigenlijk al bekend welke fase erna gaat komen. We komen uit de donkere (jungle, velvet, plantmotieven etc.) periode en zijn op weg naar meer pastellen. Hieronder zie je dat we van linksboven naar rechtsboven aan het bewegen zijn. En als je verder kijkt zie je wat ons in de toekomst te wachten staat. Dit was ook nieuw voor mij.

Puurbinnen Kleurenrad.png

De 4 kleurentrends op een rijtje

Trend nummer 1 – Cocooning

De kleuren die horen bij de eerste kleurentrend 2023 staan hieronder, met de moodbard er naast.

Puurbinnen Cocooning.JPG

Wat opvalt aan de kleuren is dat er een koraalrood uitspringt. Hierdoor krijgt het pallet iets heel fris.
Dat in combinatie met wat pasteltinten en een donkerder aardekleur.

Waar zijn deze kleuren op gebaseerd? NCS bekijkt hoe de wereld in elkaar zit, waar mensen in 2023 aan toe zijn of mee bezig zijn. Dus het gaat veel verder dan even een kleurenpalletje prikken. Ze koppelen aan hun analyse thema’s vast.

De thema’s die ze onder trend 1 vallen noemen ze:

 • Cocooning
 • Nieuwe vormen
 • Er voor elkaar zijn
 • De Batterij opladen.

Gevisualiseerd in de volgende beelden:

Puurbinnen Cocooning.JPG

Trendkeuken Puustelli

Vandaag zag ik een voorbeeld voorbij komen van een keuken van puustelli waar ze het nieuwe kleurenpallet Cocooning hebben toegepast.

Puurbinnen puustelli_kitchen_trendcolors.jpg

Je ziet meteen het koraalrood. De pasteltinten en de nude tinten

Trend nummer 2 – Passages

De wereld wordt steeds kleiner, mensen gaan meer reizen en meer van de wereld zien. De wereld is aan het veranderen. De wereld wordt kleiner. We hebben meer globalization, denk ook aan de Squid Game, een Koreaanse serie is helemaal een hype geworden in Nederland en andere landen.
Mensen willen ook terug naar de natuur. Het kleurenpallet van trend 2 en de moodbaord met materialen zie je hieronder.

 Puurbinnen trend 2 PAssages.JPG

Bijzonder aan dit kleurenpalet zijn de contrasterende kleuren rood en blauw, met daarbij ook nog een vrij knallende oranje kleur. En juist weer 3 meer aardsere tinten.

En de thema’s van Trend 2 zijn:

 • Niet elke reis is eenvoudig
 • Mensen zoeken zichzelf wereldwijd
 • Contrastrijk, blauw vs rood
 • Uniek zijn

Puurbinnen trend 2 PAssages 2.JPG

 

Trend nummer 3: Re-Genesis

Mede door de pandemie, willen mensen iets anders, ze willen veranderen, ze zouden volgens onderzoek massaal ontslag willen nemen om de grote stap te willen maken. De weg naar een nieuw normaal. 

 Puurbinnen trend3 Re-genesis.JPG

In dit materialenpakket zitten ook metalen, pasteltinten zachtgeel, nude en licht industrieel groen, juist ook donkere warme kleuren. Violet met Aqua en zwart

En de Trend 3 thema’s zijn:

 • Het nieuwe normaal
 • De pandemie heeft nieuwe dingen tot stand gebracht
 • Thuiswerken heeft dingen veranderd
 • Neem de stap

   Puurbinnen trend3 Re-genesis 2.JPG

Trend nummer 4 KidUltz

De {nieuwe} volwassenen, generatie Z hangen nog naar het kind-zijn. Of vallen weer terug in het speelse van hun kind-zijn. Gekke kleuren zoals alleen kinderen ze zouden samenvoegen. Nieuwe materialen. Plastic maar ook anders. En ook nieuwe technieken, virtual reality e.d. horen er bij. Kijk je naar het kleurenpallet hieronder zie je eigenlijk ook weer het blauw en rood. Meer rose-rood. En ook weer het frisse oranje. Met als tegenhangers lichtgrijs, lichtblauw en een zacht lichtgroen.

Puurbinnen trend 4 KidultZ.JPG 

De thema’s die bij deze laatste trend horen zijn:

 • De nieuwe consumptie metaversie
 • Generatie Z stapt in de wereld en gaat anders werken dan wij nu gewend zijn.
 • De wereld een betere plek maken met verantwoordelijkheid én speelsheid
 • Happyness

   Puurbinnen trend 4 KidultZ 2.JPG

Je ziet hierin ook de revival van de jaren 80 kleuren. Als je teruggaat naar het begin van de blog, zie je dus dat kleurpalletten inderdaad terug keren.

Dus al met al is er veel mogelijk, maar we zijn nu in 2022 ook al echt weg van de jungle behangen, koperen gorilla's en tijgers en het velvet oker, donkerblauw en donkergroen. 2023 zal dus worden zoals hierboven besproken.

Trend 2022 vergelijken met trend 2023

Puurbinnen trend 2022 versus 2023.jpg

Als je beide kleurentrends ziet, zie je nog overeenkomsten, maar vooral minder groenen, meer vollere frisse tinten, koraalrood, oranje. Blauw versus rood, maar daar tegenover mogen ook mooie pasteltinten gebruikt worden. 

NCS Video

Wil je de hele NCS video zien over de achterliggende gedachten? klik dan hier

Puurbinnen-kleurentrend-2013-1656935853.png